Élelmiszerbiztonság

Elsődleges, és legalapvetőbb célunk az, hogy úgy készítsünk finoman ízletes élelmiszereket, hogy egy tudatosan felépített élelmiszer-biztonsági rendszerrel, a hagyományos technológiákat a mai kor követelményeinek megfelelő szinten alkalmazzuk. Nagyon érzékeny, és mind szakmai, mind civil körökben sokszor vitatott témáról van szó. Itt, a mi általunk képviselt, és vállalható módozatokat ismertetjük, melyek a nagyon sok rendelkezésre álló egyéb lehetőség közül, a saját értékrendszerünknek megfelelőeket tartalmazzák.

Takarmány

A szántóföldeken kezdődik minden. Azzal, hogy igyekszünk a saját magunk megtermelte takarmányt etetni az állatainkkal, nem csak a takarmány termesztés nem csekély feladatait vállaljuk fel, hanem azzal a megnyugtató tudattal tevékenykedhetünk, hogy tudjuk, mit fogyasztanak az állataink. A saját termőhelyi adottságainkhoz igazodik a takarmánynövény fajok megválasztása. Jellemzően a szálas-, tömeg- és abraktakarmányok termesztése folyik. Ez egy elég változatosan összeállítható étrendet jelent az állatok etetésekor.

A szálas takarmányok alatt a fű szénát, a lucerna szénát, vagy szenázst, a muhar szénát értjük. A tömegtakarmányt jellemzően a kukorica szilázs alkotja. Az abrakhoz szükséges növények közül a gabona féléket, úgymint a tritikálét, árpát, kukoricát tudjuk termeszteni.

Sajnos a fehérje hordozó szóját, és a nagy vetésforgó időt igénylő napraforgót nem tudjuk a szükséges mennyiségben vetni, ezért ebből kiegészítésre szorulunk. Viszont azt igazolt helyről tudjuk beszerezni, és erre külön gondot fordítunk. Ugyanis, a hazai jogszabályi követelmény rendszernek megfelelően tilos ma Magyarországon GMO növényt termeszteni.

Viszont felhasználni szabad! Mivel jelenleg Magyarország az összes szója igényének pusztán 18-20 %-t képes megtermelni, ezért komoly mennyiségben érkezik hozzánk import szója. A gazdaságossági mutatókat szem előtt tartó kereskedelmi viszonyokra tekintettel, mi nem etetünk ilyen szóját az állatainkkal.

Mivel a többi takarmánynövényt mi magunk termeljük meg, ezért a takarmányozásunk teljességgel GMO - mentes. „Bio”-nak csak azért nem nevezhető a termesztés, mert a kukorica gyomirtását nem tudjuk a bio minősítésnek megfelelően megoldani. A takarmány termesztése során nem használunk mesterséges, kémiai eredetű tápanyag visszapótlást. Csak a saját állatainktól származó szervestrágyát juttatjuk vissza a földekre, biztosítva ezzel az optimális talaj életet, javítva a talaj szerkezetét, vízgazdálkodási képességét, és a megfelelő talajerőt.

Fajta-választás

Magyartarka fajtájú tehenekkel dolgozunk. Nagyon tudatosan tartunk ki ezen fajta mellett, még akkor is, ha termelési képességekben ma már vannak sokkal jobban prosperáló fajták is. Az adottságokhoz, és a lehetőségeinkhez ez a fajta tudott a legjobban alkalmazkodni. Nagyon sokat megőrzött a fajta eredeti jellemzőiből, és a hosszú idő alatt jól alkalmazkodott a helyi adottságokhoz. Mindezen élettani előnyökön túl, számunkra nagyon fontos, hogy a tejet magunk feldolgozva, milyen alapanyag van a kezünkben. A mi ízlésünknek, igényünknek ez a tej minőség felel meg a leginkább.

Tartás technológia

Az állatokat csoportosan, kötetlenül tartjuk az istállókban. Így meg tudják élni a fajtársaikkal kapcsolatos, alapvető viselkedési formáikat. Mély, almos férőhelyükön szabadon mozoghatnak. Az istállók több oldalról nyitottak, így biztosítva egész évben folyamatosan a szükséges friss levegőt. A padozatuk nem kemény, szilárd beton, hanem a mélyalmot a saját friss szalmánkkal alakítjuk ki számukra.

Adott időközönként a legelőre is kijárnak, biztosítva ezzel számukra a mozgásteret. Az általunk használt nyílt vizű itatóikkal nem csak az ellenőrzött ivóvíz minőséget tudjuk biztosítani, hanem az állatok számára legkényelmesebb vízfelvételi lehetőséget is.

A fejésről

A tehenek az ellést követő hónapokban termelnek tejet. A következő ellésük előtt viszont elapasztjuk Őket, és pihennek egy kicsit. Ennek megfelelően vannak termelő, és szárazon álló, vagyis ellésre készülő tehenek.

A fejés műveletét a család tagjai végzik el. Mivel számunkra ez az egyik legfontosabb művelet, ezért különösen gondosan tevékenykednek a szorgalmas kezek. A fejést egy 2x6 állásos halszálkás fejőrendszerben végezzük el, ahol a tejet egy zárt rendszeren keresztül tudjuk begyűjteni. A fajta igényeinek megfelelően naponta kétszer történik fejés. Az ellést követően mielőtt a tehenet termelésbe vonnánk, egy labor vizsgálattal ellenőrizzük, hogy a teje mikrobiológiailag alkalmas-e a fejésre.

A termelésbe állított állatoknál heti rendszerességgel, egy gyorsteszttel tudunk a fejéskor információt gyűjteni a fejt tejről. Ez az un.: mastitest. A kapott információ előnye, hogy azonnal ad eredményt, gyorsan, könnyen használható. Alkalmas a klinikai (tüneteket mutató) tőgygyulladáson kívül már a szub-klinikai (érzékelhető tüneteket még nem mutató) tőgygyulladások kiszűrésére is, még a fejés megkezdése előtt. Viszont nagy hátránya, a pontatlansága.

Csak a szomatikus sejtszám emelkedésére vonatkozóan ad információt. Ezt általában valamilyen gyulladással járó folyamat váltja ki, de mivel nem mindig, ezért olyan esetben is adhat pozitív eredményt, amikor az állat nem is beteg. Illetve a reakció nem kórokozó specifikus, vagyis azt nem tudjuk meg, hogy mi a gond oka, csak azt láthatjuk, hogy megnőtt a szomatikus sejtszám. Ez azért nagy probléma, mert az orvosi kezelés szükségességét nehéz megállapítani ilyenkor.

Ezért a következő lépésben azoktól az állatoktól, amelyeknél a teszt pozitív eredményt adott, illetve a termelésbe ellést követően, újonnan beálló állatoktól mintát veszünk, és a tejanalitikai labor segítségével kórokozó diagnosztikát végzünk. A kapott eredmények alapján kezeljük az állatokat. Addig, amíg a labor eredmények nem igazolják vissza a tej egészségét, addig azt külön fejjük, és nem kerülhet bele a felhasznált elegytejbe.

Amennyiben a tej felhasználható, abban az esetben folytatódik a tőgyelőkészítés. A tőgy fizikai szennyeződésektől való megtisztítását, fertőtlenítés kell, hogy kövesse. Számos olyan eljárás, jól felépített gyakorlat létezik ma Magyarországon, és a világban, amit mi nem tudunk elfogadni, és nem akarunk használni.

Nem fogjuk az egyszerű, kényelmes un.: száraz technológiát alkalmazni. Számos kellemetlen tapasztalatunknak, és alapos áttanulmányozásnak köszönhetően mi egy olyan tudatosan felépített, szakmailag megalapozott, és igazoltan eredményes módszerrel fejünk, melyet messzemenően kivételnek tekinthetünk.

Ugyanis, mivel egy nagyon bonyolult rendszer része, és kifejezetten gondos munkavégzést igényel, rengeteg aprólékos részfolyamattal, ezért jelenleg ezt a többlet gondosságot a piaci preferencia hiánya miatt, nem vállalják fel az állattartók. Ezzel mi úgy tudunk biztonságosan termelni, hogy feleslegesen nem terheljük szükségtelen kemikáliákkal sem a tejet, sem az állatot, sem a környezetet, sem saját magunkat.

Az ivóvíz minőségű vízzel való lemosást az első tejsugarak kifejése követi. Az első tejsugarakat egy próba csészébe fejjük ki, amivel egyrészt eltávolítjuk az első nagyobb csíraszámot tartalmazó tejsugarakat, másrészt „átöblítjük” a bimbó kivezető szakaszát, harmadrészt megtörténik a tej első érzékszervi ellenőrzése.

Majd ezt egy alkoholos áttörlés zárja le. A felszáradást követően kerül felhelyezésre a fejő készülék. A fejés befejezésekor a tőgybimbókat jód tartalmú fürdőbe mártjuk be, mellyel biztosítjuk, a keratin dugó kialakulásáig a tőgybimbó egészségét. A védelmet biztosító jód mellett, számos ápoló, és tápláló hatóanyagot is tartalmaz az utófürösztés, mely megnyugtatja az igénybe vett bőrt, és segíti a regenerálódását.

A lefejt tej zárt, saválló csővezetéken keresztül a hűtőtartályba kerül. A tartályban azonnal megkezdődik a tej lehűtése 3-5 °C fokra, állandó keverés mellett. A rendszer biztonságosságát a mosogatási technológiánk garantálja.

A termékek előkészítéséről

A kifejt tej attól függően, hogy melyik termék készül majd belőle, bekerül a feldolgozás megfelelő szakaszába. Azon eszközök, és felületek, melyek közvetlenül érintkeznek a tejjel, vagy a tejtermékekkel, különösen gondos figyelemben részesülnek.

Általánosságban elmondható, hogy nem csak tisztítjuk, de fertőtlenítjük is az eszközöket, felületeket, ezért ötlépéses tisztítási metódust alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy első lépésben meleg vízzel (nem forróval, mert az ráégetné a felületre a szennyeződést) leöblítjük az eszközökről a használat során rákerült maradék tejszármazékokat, a fizikai szennyeződéseket. Második lépésben speciális fertőtlenítő hatású tisztító szerrel kezdődik a tisztítás. Fontos szempont, hogy íz és illat nyom nélkül eltávolítható legyen a használt szer. Ehhez speciális anyagokat használunk.

Harmadik lépés a tisztítószer alapos leöblítése. Ezt már forró vízzel végezzük, és kellő gondossággal, mert a mosogatószer olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az általunk preferált folyamatok lezajlását gátolják. Ezért semmi nem maradhat belőle a felületeken. Negyedik lépésben következik a fertőtlenítés. Egyik legfőbb segítségünk ebben a forró víz, és a hidrogén - peroxid. A tisztítás után 3 %-os hidrogénperoxid oldattal fertőtlenítünk. Az erős oxidáló hatás ellen nem alakulhat ki rezisztencia, és maradék anyag nélkül bomló vegyületről van szó.

Az eszközök újbóli használata előtt egy nagyon alapos, forró vizes átöblítéssel kezdve a munkafolyamatot, nem csak az esetleges utószennyeződést öblítjük le, hanem a felületet is újrasterilizáljuk.

A gondos, rendszeres tisztítás, és következetes tisztán tartás alapvető feltétele a biztonságos élelmiszer-termelésnek. A termékek készítése során az eszközök, felületek, berendezések, helyiségek higiéniája igényli nagyfokú alaposságunkat. Az így elkészült termékeket, helyben, az előállítás helyszínén mérjük, és csomagoljuk.

Bár az értékesítés helyszínén történő kimérés hangulata vitathatatlan, azonban élelmiszerbiztonsági okból nem igazán lehet megfelelő szinten megoldani.

Ezért a mi általunk gondosan elkészített termékek a készítés helyén egyenként kimérésre, és csomagolásra kerülnek. Az egyedi címkézéssel pedig a szükséges adatokkal látjuk el őket. Így nem csak ízléses formába rendeződnek, de biztonságosan, és könnyen szállíthatóvá is vállnak.

Az élelmiszerbiztonsági, és állategészségügyi kritériumokat szem előtt tartva, mivel nálunk az egész folyamat egy helyen, a tanyán történik, ezért a gazdaságunk bármennyire is hangulatos lenne, nem látogatható idegeneknek. Igyekszünk képekkel bemutatva pótolni ezen hiányosságot (bővebben: galéria), hogy informálhassunk, de a szükséges feltételeket másképpen biztosítani nem tudjuk. Ezzel mindannyiunk érdekeit szolgáljuk, amihez a megértésüket köszönjük!