Sült vaj

A Melis testvérek Sült vaja, egy olyan vaj különlegesség, ami tulajdonképpen nem is különleges. A vaj, mivel zsiradék, az elkészültét követően viszonylag hamar avasodni kezd, ha nem alkalmazunk tartósító szert, illetve tartósítási eljárásokat. Ez néhány napban korlátozza a felhasználhatóságát.

Ezért egy nagyon ötletes technikával meg lehet növelni az élettartamát. Igazából semmi mást nem teszünk, minthogy a vajat megolvasztjuk, és addig főzzük vagy sütjük, amíg a benne lévő víz el nem párolog, mert az avasodás döntően a víztartalmának köszönhető. Így a felhasználhatósága hónapokra nő. A hőkezelésnek köszönhetően a tejfehérje, és a tejcukor kicsapódik a folyamat közben, és egy tiszta, aranylóan sárga folyadékot kapunk, ami a többi zsírhoz hasonlóan melegben folyik, de hidegben keményre szilárdul.

Ezzel együtt járó előnye a folyamatnak, hogy mivel a tejfehérje, és a tejcukor kicsapódik, ezért a laktóz érzékenyek, illetve más emésztési problémával küzdők is fogyaszthatják gond nélkül. A hőkezelés hatására megváltozik a végtermék íze is.

Egy jellegzetesen kellemes, dióra, mandulára emlékeztető ízhatás alakul ki. Az indiai konyha előszeretettel használja a különböző ételek készítésénél. Ugyanúgy felhasználható sütéshez, főzéshez, mint bármely más zsiradék, és frissen fogyasztva is ízletes táplálék.

Csomagolása: üveg
Mérete: 150 g
Elérhetősége: Folyamatosan kapható minden helyszínünkön
Tárolási hőmérséklet: 0-5 °C
Minőségét megőrzi: 6 hónap

Vaj, házi vaj, sült vaj, bio vaj, Melis tej, kézműves vaj