Miért penészedik a sajt?
A sajtot penésszel, és penész nélkül lehet érlelni. Mivel nincs tartósítási eljárásnak alávetve, és nem tartalmaz, folyamatokat leállító tartósítószert sem a termékünk, ezért már az egy nap is érlelésnek számíthat, nem pusztán tárolásnak.
Érdemes szem előtt tartani, hogy a penész, penészgombát jelent. S mint ilyen a nedves, párás, és hűvös helyet szereti. Vagyis a legideálisabb hely a penészgombáknak a hűtőszekrény. Ha a sajtot hűtőben tároljuk, akkor jó eséllyel bizonyos idő után elkezd penészedni. Ezt csökkenti a légmozgás, légcsere, hogy mennyit mozgatjuk, illetve szeletelünk-e belőle.
A penész nélkül való érleléshez jobb, ha inkább melegebb, de szárazabb a levegő. Ekkor óhatatlanul száradni is jobban fog a termék, de a penészgombák nem tudnak megtelepedni. A műanyag csomagolásból mindenképpen érdemes minél előbb kivenni a sajtokat, mert abban „megfulladnak”. Nem tudják a magas nedvességtartalmukat elpárologtatni, és az anaerob mikroorganizmusoknak kedvező körülmények között a saját levükben romlanak el.
Kibontás után nedvszívó anyagra téve tányéron, vagy dobozban is kényelmesen tárolhatóak. A hőmérsékletre kevésbé érzékenyek, mint a bezártságra., vagyis az átlag konyhai szobahőmérsékletet jobban elviselik, mint azt, ha a csomagolásban maradnak.