Gyakran Ismételt Kérdések

Miért híg/sűrű a tejföl?

A tejföl halmazállapotára komoly hatást gyakorol a környezet hőmérséklete. Télen, amikor hideg van, akkor a nedvesség (savó) kicsapódása lassabb, gyengébb ezért az a termékben maradva hígítja azt. Nyáron a melegebb időben intenzívebben, és erősebben csapódik ki a savó az altatás során, ezért sokkal sűrűbb lesz a tejföl.

Fogyaszthatom-e a termékeket?

Ha még soha nem fogyasztott házi termékeket, akkor mindenképpen érdemes fokozatosan szoktatni hozzá a szervezetet, mert termékeink élő kultúrásak, és a teljes mikroba flórát tartalmazzák. Amennyiben egészségügyi problémája van, kérje ki orvosa tanácsát, és kérdezzen rá Nálunk is a konkrét esetre, hogy a legjobb, és személyre szabott választ adhassunk Önnek. A termékek minden esetben hozzáadott anyagok (állagjavító, ízfokozó, színezék, cukor….), és tartósító szerek nélkül készülnek. Így akinek ezekkel kapcsolatban vannak gondjaik, azok bátran ismerkedhetnek velük.

Fagyaszthatom- e a termékeket?

A fagyasztást igazából nem ajánljuk. Kényszermegoldásként természetesen szükség lehet rá, viszont komolyan kihathat a termék állagára, ízére, amivel számolni kell. Minden esetben, amikor szükséges a fagyasztás, arra kell gondot fordítani, hogy a visszaolvasztás lassú, és folyamatos legyen. Azt úgy a legkönnyebb kivitelezni, ha a fagyasztóból a hűtőszekrénybe tesszük a terméket kiolvadni. A folyékony tej, és a vaj viszonylag jól bírja, a többi terméknél jól érzékelhető állagváltozást eredményezhet a folyamat, mivel a nedvesség tartalmuk kikristályosodik jégszilánkok formájában, és azt már utólag visszakeverni nem lehet. Ezért sokkal szárazabb, porózusabb lesz utána a termék.

Miért penészedik a sajt?

A sajtot penésszel, és penész nélkül lehet érlelni. Mivel nincs tartósítási eljárásnak alávetve, és nem tartalmaz, folyamatokat leállító tartósítószert sem a termékünk, ezért már az egy nap is érlelésnek számíthat, nem pusztán tárolásnak.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a penész, penészgombát jelent. S mint ilyen a nedves, párás, és hűvös helyet szereti. Vagyis a legideálisabb hely a penészgombáknak a hűtőszekrény. Ha a sajtot hűtőben tároljuk, akkor jó eséllyel bizonyos idő után elkezd penészedni. Ezt csökkenti a légmozgás, légcsere, hogy mennyit mozgatjuk, illetve szeletelünk-e belőle.

A penész nélkül való érleléshez jobb, ha inkább melegebb, de szárazabb a levegő. Ekkor óhatatlanul száradni is jobban fog a termék, de a penészgombák nem tudnak megtelepedni. A műanyag csomagolásból mindenképpen érdemes minél előbb kivenni a sajtokat, mert abban „megfulladnak”. Nem tudják a magas nedvességtartalmukat elpárologtatni, és az anaerob mikroorganizmusoknak kedvező körülmények között a saját levükben romlanak el.

Kibontás után nedvszívó anyagra téve tányéron, vagy dobozban is kényelmesen tárolhatóak. A hőmérsékletre kevésbé érzékenyek, mint a bezártságra., vagyis az átlag konyhai szobahőmérsékletet jobban elviselik, mint azt, ha a csomagolásban maradnak.

Miért laposabb a füstölt sajt?

A sajt a füstölés során egy viszonylag melegebb környezetben tölt el akár 48 órát. Ezért „megolvad” a füstön, és így ellaposodik a guriga. Igazából nem olvad meg, de melegebb van a füstkamrában annál, mint ami ilyen szempontból ideális lenne számára ahhoz, hogy megtartsa az alakját.

Miért nem alszik meg a tej?

A tej altatása a hőmérséklettől, és az időtől függ. Minél melegebb helyen akarjuk altatni a tejet, annál gyorsabban fog az megtörténni. Mivel nincs benne tartósító szer, és nem esett át tartósítási eljáráson, ezért a benne lévő természetes mikrobaflóra elégséges lesz az altatáshoz. Abban az esetben gátolt az altatás, ha a hőmérséklet alacsony, vagy valamilyen külső szennyeződés nem engedi a savanyodásért felelős baktériumokat felszaporodni, vagy ezt a gátló hatást valamilyen tisztító vagy fertőtlenítő szer eredményezi. Ezért fontos, hogy az altatás évszaktól függetlenül meleg helyen (20-25 °C-on) történjen. A használt eszközök alapos tisztítását, fertőtlenítését, (ha más lehetőség nincs, akkor kifőzéssel és az azt követő leöblítést, nagyon gondosan kell elvégezni.

Hogyan altassuk meg a tejet?
Hogyan készítsünk túrót?

Megaludt a tej. Tudom-e még valamire használni? Mivel a Tőlünk vásárolt tej, hőkezeletlen, és homogenizálatlan, tartósítószertől mentes teljes tej, ezért a benne lévő mikróba flórának köszönhetően (jellemezően a lactobacillus baktériumoknak) könnyen altatható, savanyítható. A baktérium szaporodásához melegre, és időre van szükség. Ezért egy széles szájú edénybe töltsük ki a tejet. Ha van lehetőség, akkor óvatos vízfürdőben szobahőmérsékletűre melegíthetjük, ha nincs, akkor tegyük meleg (napsütötte ablak, fűtőtest közelébe) helyre. Ezt követően néhány óra alatt fel fog a tejszín a tetejére emelkedni, majd 1-2 nap alatt a tej felveszi jellegzetes állagát. A tejszínt le is szedhetjük, s tovább hasznosíthatjuk, vagy akár tejföllé is savanyíthatjuk. Az aludt tejet késsel nagyobb darabokra szeljük, majd az edényt lassan melegedő vízfürdőben óvatosan hevítjük. A savó kiválása azonnal megkezdődik. A savót és a túrót szűrőkanállal, vagy szűrő ruha segítségével elkülöníthetjük. Pár órát hagyjuk csepegni. A savó is értékes élelmiszer, nyugodtan fogyaszthatjuk.