Bronzérmes a kefír is!

Kár lenne tagadni, hogy nehezen tudnám hitelt érdemlően magasztalni a kefír érdemeit.

Egyszerűen minden elfogultságom ellenére úgy voltam vele, hogy ezt bizony meg kellett tanulnom szeretni.

Az első momentum az volt, amikor egyszer egy vásárló kint volt a hűtőkamrában, és meglátta a még átszűretlen kefírt az altató edényben. Hát én olyan dicshimnuszt egy tekintetbe sűrítve még nem láttam…. Az fennkölt csodálat áhitata, és a kell nekem érzés egyvelege. Mindezzel szembesülni számomra is elgondoltató volt. Ezt? Hogy lehet? Ennyire? Csuda tudja…..

A következő momentum az volt, amikor a vásárlók visszajelzéseiben inkább tudatossággal vegyes csodálat érkezik vissza. Hogy bizony napi egy kefir milyen rendet tud tenni ’odabent’. S ha bent rend van, akkor bizony kint is. Csuda tudja…..S most 2021-ben a szakmai visszajelzés. Mielőtt kiválasztom, hogy melyik termék, és milyen állapotban, illetve pontosan melyik tétel induljon egy megmérettetésen, akkor én is még kiemeltebb figyelmet szánok az adott terméknek. Sokat szaglászok, kóstolok, nézegetek, forgatok, gondolkodok. Csuda tudja….

Remélem, aki eddig is szerette az ezután is fogja, aki pedig nem, az legalább megpróbálja ezután megszeretni… 🙂

Köszönjük, hogy a 2021-es Sajtmustrán a szakmai zsűri bronzéremmel jutalmazta munkánkat!


2019-ben már egy ezüstéremnek örülhetünk!

2019. októberében a két bronzérem után tudtunk olyan terméket indítani a VII. alkalommal megrendezésre kerülő Sajtmustrán, ami bizony már ezüstérmet ért!

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a szakma is értékeli a munkánkat, a sok pozitív vásárlói visszajelzéssel egybehangzóan.

A Sajtmustra törekvése, hogy a hihetetlen széles tejtermék palettát megpróbálja összefogni. Ezért bár több kategóriában lehetett ugyan indítani tételeket a versenyen, de mindenből csak az alap, ízesítetlen változatban. Ha belegondolunk, hogy például joghurtot is hányféle-képpen lehetne ízesíteni, akkor érthető is a bizottság törekvése ezek átláthatóságának biztosítására. Így a natúr joghurtunk indult, és ért el szép eredményt.

Nagyon örülünk, hogy az elmúlt években a szakma is elismeri a munkánkat, hiszen ezek a momentumok hatékonyan építik a vásárlók bizalmát, s útmutatás is számunkra, hogy merre tartsunk.

Köszönjük! 🙂


2018 sem múlt el szakmai eredmény nélkül

Településünk Lajosmizse, 2018-ban ünnepelhette várossá avatásának 25. évfordulóját. A város ezen alkalomból szervezett, nagyszabású rendezvénysorozattal emlékezett meg a jeles évfordulóról. A sportcsarnokot megtöltő expón a helyi büszkeségeket vonultatták fel, ahol bizony mi is helyet kaptunk.

Nagy öröm számunkra, hogy a kiállításon külön díjban részesültünk, és eddigi munkásságunk elismeréseképpen felvételt nyertünk a helyi értéktárba.

Köszönjük! 🙂


Bronzérmet ért a körözöttünk a Sajtmustrán!

2017. szeptemberében ismét összegyűlt Nagyegyházán a sajtszeretők apraja nagyja.

Kit a szakmai hívószavak, kit a finom tejtermékek csábítottak. Bár Sajtmustra néven kerül megrendezésre a program már évek óta, de azért érdemes tudni, hogy mind a versenyen, mind a kínálatban megtalálhatóak egyéb tejtermékek is. A rendezvény során a termelők kínálják is büszkeségeiket, melyeket megkóstolni, és megvásárolni is lehet. Érdemes egy napot rászánni a tejes töltekezésre, ahol garantáltan mindenki megtalálja a kedvére való csemegét, és feltöltheti készleteit, miközben újdonságokkal is megismerkedhet.

Ebben az évben szintén egy túrós csemegét indítottunk a versenyen, hiszen talán az egyik legmeghatározóbb termékünk a finom, leveles-túró. Magas zsírtartalma miatt gyönyörűen krémesíthető. Ezt a tulajdonságát bár édességeknél is érdemes kihasználni, mi egy klasszikusnak számító étellel mutatjuk be. Igazi, vérbeli fűszerezéssel (só, bors, paprika, kömény, hagyma), tejföl hozzáadása nélkül.

Aki szereti a fűszeres ízeket, az garantáltan örömét fogja lelni benne!
Úgy tűnik, a zsűri is szerette! 🙂 Hiszen munkánkat egy bronzéremmel jutalmazta.

Köszönjük!


HÍR védjegy használati jog

„A HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) védjegy használati jogának elnyerésével célunk a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjtemény hasznosítása és bővítése.” – Földművelésügyi Minisztérium

Létezik egy különleges termék. Csodálatosan értékes, miközben itt a Kárpát - medencében is hagyományos. A világon számos helyen ismerik, s megvannak a magyar gyökerei is.

Mégis nagyon keveset tudunk róla.
Mégis hagyjuk feledésbe merülni.
Mégsem vagyunk büszkék rá.
Itt van a kezünkben egy csoda.
Itt! – nem kell a világot átutazni sem érte, sem vele!
Van! - Bárki elkészítheti, nálunk is bárki, bármikor megveheti!
A kezünkben! - nálunk is létezett, létezik, és létezni is fog!
Egy csoda! – Gazdasági – gasztronómiai – táplálkozás élettani – bőrgyógyászati – kulturális hatásai egyediek!

A Földművelésügyi Minisztérium évek óta pályázatot hirdet olyan termékek/értékek számára, melyek hazánkban hagyományokkal rendelkeznek, és adott régióhoz kötődnek. 2016-ban ezen a pályázaton elindítottuk a Melis testvérek Sült vaja nevű termékünket. A sült vaj elnevezés már a 18. századtól szerepel írásos emlékeinkben, és hazánkban jellemzően a Jászokhoz kötődik.

Örömmel adjuk hírül, hogy a Bíráló bizottság abban a megtiszteltetésben részesített minket, hogy az általunk feltárt termék méltónak találtatott, s elnyertük a védjegy használati jogát! 2016. 12. 08-án ünnepélyes keretek között díszoklevelet vehettünk át, s a termékünkön szerepeltethetjük a védjegyet. Ezzel hozzájárulva a tudás megőrzéséhez, a következő generációnak való átadásához, miközben a védjegy minőségi garanciát ad, s növeli a vásárlói bizalmat.

Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy nélkülözhetetlen kezdeményezés a minisztérium részéről! Ennek alapja, hogy egy kifejezetten ehhez a régióhoz, vagyis a jászsági kultúrához kötődő élelmiszerről van szó. Az ország többi tájegységén gyakorlatilag ismeretlen étel, melyet tisztított, vagy jász-vajnak is hívnak. A Jászok nagy-állattartói mívoltának, és erős vallásosságának köszönhetően a kifejt tej zsírjának, és a szigorú böjti időszakban történő felmentésének köszönhetően, komoly múltra tett szert eme különlegesség.

Mára azonban rendkívül pozitív tulajdonságai ellenére (különleges íze, rendkívüli emésztés-élettani hatásai), is gyakorlatilag szinte a teljes feledés homályába veszett. Mostantól azonban a védjegy segítségével megmenthetjük a jövőnek, s megszerettethetjük a következő generáció tagjaival is a hagyományunkat.

Köszönjük a megtiszteltetést, s megpróbálunk minden erőnkkel megfelelni az elvárásnak! 🙂


Bronzérmet nyert a Melissi

2016. szeptember 30-án Nagyegyházán megrendezésre került a IV. Magyar Sajtmustra. Az immáron lassan hagyománnyá váló program egy olyan két napos rendezvény, mely egyaránt szól a szakmának, és kínál színvonalas ismerkedési lehetőséget a közönségnek. A program első napján hasznos szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, és az ágazat résztvevőinek sajtverseny került meghirdetésre. A rendezvény, és a verseny színvonalát 2016-ban a külföldön elismert sajtmesterek jelenléte emelte. Az évről évre egyre népszerűbb program jelenleg az egyetlen ilyen típusú rendezvény hazánkban, ahol a kistermelők is érdemben szerepelhetnek. Ezt tükrözi, hogy a versenyre egyre több a jelentkező, és egyre több az elégedett látogató is. Ezen a megmérettetésen, számos lelkes versenyző között indítottuk a Kókuszos túrógolyó elnevezésű termékünket, melynek azóta a ’Melissi’ nevet adtuk. Nagy örömünkre a bíráló bizottság tetszését is elnyerte desszertünk, s fejlesztésünket egy bronzéremmel jutalmazták.